Tuesday, October 13, 2009

Bisericile fantoma

Octombrie. America va sarbatori cu fast Halloween.
Inca de acum o luna magazinele au inceput sa expuna cu frenezie obiecte grotesti: schelete imbracate in frac patat de sange, chipuri hidoase cu gatul taiat, jumatati de corp care se tarasc cu cutitul infipt in spate, stafii imense, monstri oribili pe care cand ii vezi tresari iar cei mici pun mana la ochi infricosati, pietre de mormant langa care o mana incearca sa-si faca loc printre lespezi si… costumase inocente petru copii: albinute, tigrisori, balerine sau ninja. Detest aceasta manifestare comerciala a kitchului extrem.

Dar nu Halloween ma preocupa pe mine acum. In preajma acestei sarbatori m-am gandit sa prezint un alt fenomen: aparitia bisericilor fantoma. Spre deosebire de lumea imaginara a tenebrelor care ne va invada pe 31 octombrie bisericile fantoma exista. Odinioara au fost biserici consacrate. Din diferite motive comunitatile crestine care se rugau in aceste biserici s-au dizolvat si bisericile au fost parasite. Au ramas doar scheletul si carcasa de piatra. Mai tarziu bisericile au fost vandute si transformate de noii proprietari in te miri ce: librarie, restaurant-bar, locuinta, cluburi de noapte, fabrica de bere. Obiectele bisericesti si simbolurile crestine au fost, evident, evacuate. Doar vitraliile au ramas pentru ca… sunt frumoase. Exista un website de tranzactii imobiliare dedicat bisericilor scoase la vanzare.

Fenomenul este bulversant. Insa nu am intalnit pareri ingrijorate pana acum. Pe forumuri (atat in Europa cat si in U.S.) oamenii afirma ca sunt bucurosi sa bea si sa danseze intr-o fosta biserica. E “cool”, e inedit! Sau sa doarma in fostul altar. Sau sa produca bere sub cupola navei. Fenomenul este prezent atat in spatiul catolic, cat si in cel (neo)protestant. In spatiul ortodox nu cunosc decat biserici in ruina dar protejate de lege pentru ca sunt monumente istorice (Bulgaria, Turcia, etc.). In Romania am intalnit cateva biserici distruse si abandonate, una dintre ele este la Galati (s-ar putea sa fi fost refacuta in ultimii ani, nu am informatii), alta sta pe fundul unui lac de acumulare, e cunoscuta sub numele "biserica din adancuri" si in jurul ei s-au tesut multe legende. Trebuie insa remarcat efortul considerabil al Bisericii Ortodoxe Romane de a restaura si proteja vechile manastiri si biserici aflate in patrimoniul mondial UNESCO.

Nu vreau sa se creada ca prezint pe blog aceste biserici fantoma ca pe niste realizari deosebite ale unor arhitecti. Chiar nu ma intereseaza solutiile de reamenajare/convertire a spatiului eclesial gasite de acestia. Nici macar nu mi-am propus sa trag un semnal de alarma pentru ca alarma urla demult dar prea putini o aud. Vreau doar sa fim atenti la ce se intampla langa noi pentru ca si in Romania am trait o experienta similara: Manastirea Vacaresti care a fost transformata in penitenciar de armata rusa in 1848 iar apoi rasa de pe fata pamantului de regimul comunist in 1987.

Desacralizarea spatiului sacru este un fenomen acut. Consecintele probabil ca deja se simt.

Mirel Tulei

The Altar Bar - Pittsburgh, PA
Church converted into bar






Resurrection of Service Industry Night at the Altar Bar









Tell your parents that you went to church on Sunday-
Just don't tell them what you did.


No comments:

Post a Comment