Friday, March 18, 2011

Noul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului este IPS AndreiNoul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului este Înaltpreasfinţitul Andrei. Sfântul Sinod a ales astăzi, 18 martie, prin vot secret pe Înaltpreasfinţitul Andrei ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În urma votului secret, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei a fost ales cu 29 de voturi din totalul celor 46 exprimate.

“Rezultatul alegerii este următorul, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei a obţinut 29 de voturi, Preasfinţitul Episcop Vicar Irineu Bistriţeanul a obţinut 17 voturi, deci în total 46 de voturi. Ca urmare a acestei votări, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Andrei este noul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

“Orice treptă nouă de promovare înseamnă o jertfelnicie în plus, pentru că tot ceea ce se realizează bine şi se lucrează în mod demn pentru Biserică, în Ardeal mai ales, are o semnificaţie naţională, nu doar pur locală sau regională”, a mai spus Patriarhul României, după cum ne informează TRINITAS TV.

Noul Mitropolit ales şi-a exprimat dorinţa de a continua lucrarea misionară şi de a desfăşura noi proiecte sociale în beneficiul celor păstoriţi.

„Gândul este să continui misiunea deosebit de bogată pe care a întreprins-o Înaltpreasfinţitul Bartolomeu. Voi încerca pe cât se poate să conlucrez cu clerul şi cu poporul, pentru viaţă duhovnicească aleasă. Nu vom neglija, sper, nici slujirea socială, pentru că cele două aripi care îl ridică pe om spre Dumnezeu sunt viaţa duhovnicească şi pe de altă parte implicarea socială. Credinţa trebuie dublată de faptă, nu se poate altfel. Sper să ne ajute Dumnezeu să îndeplinim misiunea cea bună pentru Biserica Domnului Iisus Hristos. Aşa cum spune Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în conlucrarea cu Preafericirea Sa, cu Sfântul Sinod şi în comuniune cu celelalte eparhii, într-o lume în care este foarte multă nevoie de duhovniciei şi de Dumnezeu, trebuie să punem umăr la umăr şi să împlinim misiunea Bisericii Lui', a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei.

După încheierea procedurii de vot s-a ţinut un moment de reculegere şi s-a intonat „Veşnica pomenire” pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania, care ar fi împlinit în această zi 90 de ani.

„Reamintim faptul că în 25 martie, în ziua întronizării se împlinesc cinci ani de la întronizarea fostului mitropolit. Dumnezeu a dorit să fie o coincidenţă de date în aşa fel încât tot ceea ce se realizează în Biserică să aibă şi o semnificaţie duhovnicească; uneori o cunoaştem, uneori o aflăm mai târziu, dar nimic nu este întâmplător, ci totul are un sens”, a precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, din părinţii Andrei şi Elena. A urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972). După terminarea facultăţii a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, licenţiindu-se în vara anului 1978. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfinţitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfinţitului Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia şi ulterior numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe P.C. Arhid. Prof. Univ. Dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii – Teologie sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.


Sursa

No comments:

Post a Comment