Monday, November 9, 2009

O posibila erminie arhitecturala. Alcatuirea bisericilor în spatiul ortodox


Recommended reading:


O posibila erminie arhitecturala. Alcatuirea bisericilor în spatiul ortodox

arh. Mihaela Palade

Numai patrunzând în interiorul Bisericii si al bisericilor, atât la propriu, cât si la figurat, începe sa fie deslusita taina spatiului eclesial. Acesta este scopul paginilor ce urmeaza, acela de a arata ca, la zidirea bisericilor, au fost respectate niste principii arhitecturale, existând un fond comun manifestat în nenumarate variante, si ca s-ar putea vorbi despre existenta unei ERMINII ARHITECTURALE – nescrise, dar transmise prin limbajul ideilor, formelor si al materialelor. Format: 17 x 24 cm, 256 p. ISBN: 973-7740-14-9

Source

Aflati aici punctul de vedere al arh. Augustin Ioan despre cartea semnalata.

Eu vreau sa spun doar atat: sunt bucuros de aparitia acestei carti si sper sa o am cat mai curand in biblioteca.

Despre autoare:

Mihaela Palade este conferenţiar dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian" din Bucureşti, secţia Teologie Artă Sacră; absolventă a Institutului de Arhitectură „Ion Mincu" - Bucureşti (1978-1984) - proiect de diplomă Restructurare-Conservare urbană a zonei Splai-Călăraşi; licenţiată a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian" Bucureşti (1990-1994) - teza de licenţă: Câteva aspecte ale arhitecturii religioase bizantine din epoca Paleologilor şi implicaţiile lor actuale; a urmat cursurile de doctorat (1995-2001), cu tema Arhitectura religioasă bizantină în perioada Paleologilor şi influenţa asupra Ţărilor Române; doctorand al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, domeniul fundamental Arte, domeniul de doctorat Arte Plastice şi Decorative, cu tema O abordare estetică a iconografiei Imnului acatist din pictura exterioară a bisericilor moldoveneşti -îndrumător Prof. Univ. Dr. Gheorghe Achiţei; volume: Arhitectura religioasă bizantină în perioada Paleologilor şi influenţa asupra Ţărilor Române (teza de doctorat), Edit. Sofia, 2004, 352 pag., cu bibliografie şi imagini; Iconoclasmul în actualitate - de la "moartea lui Dumnezeu" la moartea artei, Edit. Sofia, Bucureşti, 2004, 263 pag., cu bibliografie şi imagini; O posibilă erminie arhitecturală - alcătuirea bisericilor din spaţiul ortodox, Edit. Sofia, Bucureşti, 2004, 256 pag. cu bibliografie şi imagini, glosar de termeni de specialitate.

*** Cititi si THE SYMBOLIC SIGNIFICANCE OF THE STRING-COURSE IN ORTHODOX SACRED ARCHITECTURE by Mihaela Palade aici.

2 comments:

  1. E O CARTE ASTEPTATA...SI EU SPER SA O AM CXAT MAI REPEDE IN BIBLIOTECA MEA..

    ReplyDelete
  2. @ Tatiana
    Cred ca a aparut de ceva timp. Eu trebuie sa astept pana in februarie cand cineva din Romania va veni in Phoenix. Vad ca nu se poate cumpara online. Dupa ce o voi citi imi voi da cu parerea. Cartea umple un gol imens, cel dintre planseta si teologia in piatra.

    ReplyDelete