Wednesday, January 6, 2010

Catedrala Mântuirii Neamului - Proiectul susţinut de Patriarhia Română

Plansa 15. Vedere perspectiva fatada sud

Plansa 16. Vedere perspectiva fatada altar

Plansa 14. Vedere perspectiva intrare vest




Plansa 1. Plan subsol cota -17,50

Plansa 2. Plan demisol II cota -11,00

Plansa 3. Plan demisol I cota -6,80

Plansa 4. Plan parter cota ±0,00

Plansa 5. Plan balcon I cota +10,40

Plansa 6. Plan balcon II cota +15,90

Plansa 7. Planuri turn clopotnita

Plansa 8. Fatada principala

Plansa 9. Fatada laterala

Plansa 10. Fatada altar

Plansa 11. Sectiune longitudinala A-A

Plansa 12. Sectiune transversala prin pronaos B-B

Plansa 13. Sectiune prin turlele pronaosului C-C


Imagini grafice din interior




NOTA: Faceti click pe imagini pentru marirea planselor desenate.

5 comments:

  1. Acest proiect nu reprezinta arhitectura bizantina. Este tipic pentru ceea ce inseamna arhitectura totalitara si dictatoriala. Pentru cine nu stie ce inseamna asta, sa puna mana pe carte si sa citeasca. Patriarhul Daniel a dictat tot ce inseamna forma in plan, functiune si inaltime. IN ARHITECTURA NU SE LUCREAZA CU DICTATE, CI CU ARMONIA PROPORTIILOR. Va iesi o noua Casa a Poporului, numai buna pt. a perverti gusturile poporului needucat.
    In plus, imaginile interioare sunt gresit si nu repreyinta modul real in care se vede interiorul unui constructii de asemenea dimensiuni. Rusine celor ce au proiectat!

    ReplyDelete
  2. Inclin sa iti dau dreptate. Poate ne spui, totusi, pe ce carti sa punem mana ca sa intelegem de ce aceasta catedrala "nu reprezinta arh. bizantina". Doar pentru ca este iesita din scara orasului nu mi se pare un motiv suficient sa asemuiesti catedrala cu Casa Poporului care, intr-adevar, este simbolul arh. totalitar-comuniste.

    ReplyDelete
  3. Stimati tovarasi!

    Daca arhitectii s-au inspirat din San Marco din Venetia, (o biserica construita dupa prototipul bisericii Sf. Apostoli din Constantinopol, din care nu s-a mai pastrat nimic) asa cum reiese din fotografiile prezentate, de ce n-au tinut seama de acest model si cand au proportionat spatiul? Nu va putea arata asa niciodata ce au proiectat ei. Ar fi trebuit sa-si construiasca un model 3D si pentru interior, nu numai pentru exterior, ca sa inteleaga toata lumea (si in primul rand ei, arhitectii) ce monstruozitate au proiectat. Unde este spatiul care imbratiseaza, de care vorbea parintele Staniloae? In aceasta catedrala, cu aceasta proportie a interiorului turlei, ca sa vada omul Pantocratorul va trebui sa se pozitioneze exact sub turla si sa-si dea capul pe spate pana isi rupe gatul.

    Primul comentator are dreptate. Trebuie pusa mana pe carte. Daca e prima experienta de acest fel, nici nu conteaza, cata vreme scrie "Byzantine Architecture" pe ea (cartile publicate la noi au de obicei pozele prea mici). Chiar mai bun decat cartea, dar mai scump, este contactul direct cu arhitectura bizantina.

    Ana Elisabeta

    ReplyDelete
  4. @ Ana: Patriarhul si-a dorit o mega-biserica care sa reprezinte Ortodoxia Romaneasca peste 9 mari si 9 tari si, daca se poate, pana in al 9-lea Cer. Daca par. Staniloae ar fi trait nu s-ar fi numarat printre consilierii sai. Cine sa puna mana pe carte, patriarhul care e "toba de carte"? Arhitectul nu a facut altceva decat sa raspunda unei comenzi (la fel ca Anca Petrescu).

    ReplyDelete
  5. Catedrala Neamului Romanesc cu arhitectura bizantina-romaneasca. WTF ?! :( Arhitectura pur romaneasca este extraordinar de frumoasa. DE CE n-au facut proiectul cu arhitectura romaneasca, NU amestec bizantin. Din nou: WTF ?! Romanii sunt romani, NU romani-bizantini. SUNT TOTAL DEZAMAGIT ! Sper ca macar turistii sa aiba acces in turla pt. o vedere panoramica asupra orasului, si ca peretii/turlele sa prezinte macar cateva ornamente romanesti, sa nu fie simpli (banali, plictisitor de privit) si brutalisti precum blocurile comuniste sau majoritatea bisericilor ortodoxe din Romania pe care numai prostimea le admira.

    ReplyDelete